Skip to main content

HISTORIE

2015 Jaar van de Mijnen

logo m2015De voormalige mijnstreek van Nederland organiseert een themajaar over haar herkomst, met voor inwoners en bezoekers een breed programma aan activiteiten en lange-termijnprogramma's. Bezoek de thema-website>

In 1965 kondigde toenmalig minister Joop Den Uyl (PvdA) aan dat de kolenwinning ging stoppen. Nu, vijftig jaar later, is het tijd de balans op te maken. Welk effect hebben de mijnbouwjaren zelf en de jaren na de sluiting op het leven van vandaag de dag? En op welke manier helpt het mijnerfgoed vragen van nu te beantwoorden?

M2015 gaat over nu: over wat de voormalige mijnstreek nu is, en wat de streek wil worden. Maar het kijkt ook terug op haar geschiedenis > website demijnen.nl
 Het laat zien hoe enorm groot de invloed van het mijnverleden op deze regio is geweest, en hoe belangrijk dat verleden is voor toekomstige ontwikkelingen. M2015 wil het verhaal van de mijnstreek vastleggen voor de toekomst. Zodat ook jonge generaties de geschiedenis kunnen voelen en beleven.

2015 jaarvandemijnen

Jaar van de mijnen - tentoonstelling Museum Stein

Het zal u waarschijnlijk niet zijn ontgaan dat het dit jaar 50 jaar geleden is dat de mijnen in Limburg gesloten zijn. De mijnen - en in onze nabijheid de Staatsmijn Maurits – zijn van zeer grote invloed geweest op de (economische) ontwikkeling van Limburg en van onze omgeving.

Staatsmijn Maurits Geleen
Staatsmijn Maurits in Geleen | klik voor vergroting

De Stichting Erfgoed Stein (voorheen genaamd Archeologiestichting Dr. Beckers – Pater Munsters) en de Stichting Streekmuseum Schippersbeurs Elsloo zijn volop bezig aan een verbouwing en inrichting van de beide musea. Aangezien de mijnen en in
het bijzonder de Staatmijn Maurits voor Stein en omgeving van grote betekenis zijn geweest hebben de Stichting Erfgoed Stein (voorheen genaamd: Archeologiestichting Dr. Beckers – Pater Munsters) en de Stichting Streekmuseum Schippersbeurs Elsloo gemeend dit niet ongemerkt voorbij te laten gaan.Affiche Expositie Mijnen 600x800

Daarom organiseren zij gezamenlijk vanaf 9 mei tot en met 28 juni een tentoonstelling over het mijnverleden van beide dorpen. Plaats van handeling is een gedeelte van het vernieuwde museum van de Stichting Erfgoed Stein aan de Hoppenkampstraat 14A te Stein. Dit is- naar buiten toe - de eerste echte samenwerking tussen beide Steinse stichtingen! 

De geschiedenis van de Staatsmijn Maurits is vanaf de eerste boringen tot de sluiting van grote betekenis geweest voor Stein en omgeving. Dan moeten we niet alleen denken aan de bouw van woningen en wijken (Nieuwdorp en Kerensheide), maar ook aan de ontwikkeling van de haven van Stein. Deze is toentertijd uitgegroeid tot de op een na grootste binnenhaven van Europa!

Gereedschappen en attributen die een belangrijke rol speelden in het dagelijkse leven van de mijnwerker zullen zijn te bezichtigen. Hierbij moet u denken aan o.a. de "pungel", "koellamp", "koffietuit", helm, "koelpak", eierkolen, antraciet, etc. Wij zijn in de gelukkige omstandigheid dat we heel wat attributen hebben kunnen krijgen die in de Staatsmijn Maurits gebruikt zijn. Daarnaast hebben we vele artikelen uit het Mijnmuseum in Maasmechelen in bruikleen gekregen.

Tevens zult u in de gelegenheid zijn foto's en film van de mijnen de bezichtingen. Maar het hoogtepunt zal toch zijn dat u door een echte "mijngang" kunt gaan.

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien