logo box 450x250 historie dba67b

Kleine Monumenten

Wegkruis Elsloo

Op de hoek van de Stationsstraat en de Heirstraat staat een kruis waar tot in de jaren 60 een kapelletje heeft gestaan. Dat is toen door een vrachtwagen omvergereden, en niet herbouwd, omdat er op termijn nieuwbouw zou komen. Na de herindeling is de gemeente Stein mevr. Peters-Wijnen tegemoet gekomen in haar wensen en heeft een gietijzeren kruis geplaatst. De officiële onthulling heeft in 1982 plaats gevonden. De inzegening werd verricht door kapelaan Lahaye. Een omschrijving van het kruis: In het midden een corpus, omgeven door een stralenkrans vanuit de balkarmen. In het onderste gedeelte een doodskop met gekruiste doodsbeenderen. Het kruis is zeer kleurrijk geschilderd en verkeerd nog in goede staat. Wel zijn er enkele roestplekkek, die een restauratie en conservering noodzakelijk maken. Uitvoering daarvan is gepland voor 2005.

 

Mariaboom Catsop


Tegen de stam van een zeer knoestige, afgeknotte boom is een klein kastje geplaatst waarin een Maria beeldje staat, afgeschermd door een glazen deurtje. Boven op het kastje staat een kruisje. Boven het deurtje staat de tekst “Ave Maria”. Het beeldje is waarschijnlijk geplaatst in het begin van de 20ste eeuw, nadat op deze plek als gevolg van een cafe ruzie een man is doodgestoken. Een andere versie zegt dat hier een man en zijn paard zijn doodgestoken en vervolgens in het talud begraven.  

De boom is een Tilia Cordata (kleinbladige linde) en ongeveer 500-600 jaar oud. Het geheel wordt beheerd door de buurtvereniging met ondersteuning van Hoveniersbedrijf “De Lelie”. In het talud bij de boom staat een hardstenen zuil van de gedichten route.

Laat reactieformulier zien