logo box 450x250 apple nieuws

Thema-avond "Meester van Elsloo" op 24 april

Op woensdag 24 april, aanvang 19.30 uur, organiseert het Dorpsplatform Elsloo in het Maaslandcentrum een thema-avond over ”de Meester van Elsloo”.

Lars Hendrikman, conservator van het Bonnefantenmuseum in Maastricht, zal zijn kennis over de “Meester van Elsloo” delen met de bezoekers. De avond wordt geleid door kunstkenner Luc Laudy uit Sittard.

Meester van Elsloo 3

 

Deze avond is vrij toegankelijk. Wel verzoeken we bezoekers om zich aan te melden. Dat kan op de website van Dorpsplatform Elsloo, KLIK HIER

Momenteel presenteert het Bonnefantenmuseum In Maastricht de unieke en lang verwachte tentoonstelling van laatmiddeleeuwse houtsculpturen, waarin het fenomeen "de Meester van Elsloo" centraal staat. Een groots project op het gebied van de oude kunst.

Wie is, of beter, wie zijn de Meester(s) van Elsloo?
Onder andere het Louvre in Parijs en het Victoria & Albert Museum in Londen, maar ook vele kerken uit de euregio hebben hun beelden uitgeleend.
In de tentoonstelling blijkt dat de Meester van Elsloo geen grijpbaar begrip is maar eerder een verzameling eenlingen. De meer dan vijftig sculpturen vormen samen tot 16 juni 2019 de tentoonstelling Meester van Elsloo.

Van eenling naar verzameling
Aan het einde van de middeleeuwen bestond in en rondom de huidige provincie Limburg een levendige productie van houtsculptuur. Helaas is meestal onbekend wie deze beelden besteld of gemaakt heeft. Wel is duidelijk dat de makers, of beter ateliers, van zeer hoge kwaliteit waren. Dat laat het nog overgebleven werk duidelijk zien. Om toch enig houvast te krijgen werden de beeldhouwers van een 'noodnaam' voorzien, en veruit de bekendste daarvan is de zogenaamde "Meester van Elsloo".
Deze naam dankt de meester aan de illustere Limburgse professor Timmers, die er in 1940 voor het eerst over berichtte.

In het Streekmuseum (Op de Berg, Elsloo) is naar aanleiding van de grote tentoonstelling in Maastricht een mini-expositie ingericht rondom “de Meester van Elsloo”.

Op donderdag 2 mei en zondag 5 mei (aanvang op beide dagen om 13.30 uur) organiseert het Dorpsplatform Elsloo begeleide interactieve rondleidingen door de tentoonstelling in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Aanmelden voor deze rondleidingen kan op de website van Dorpsplatform Elsloo KLIK HIER of door een e-mail te sturen naar . 

U reist op eigen gelegenheid naar het Bonnefantenmuseum en dient in het museum zelf een toegangskaart te kopen.

Nadere informatie over de Meester van Elsloo vindt u op www.streekmuseumelsloo.nl of op www.bonnefanten.nl

Laat reactieformulier zien