logo box 450x250 apple nieuws

Thema-avond "Meester van Elsloo" op donderdag 23 mei

De eerder wegens ziekte geannuleerde thema-avond over "Meester van Elsloo" gaat nu door op donderdag 23 mei. Vriendelijk verzoek om opnieuw aan te melden!

Meester van Elsloo 3

Op donderdag 23 mei, aanvang 19.30 uur, organiseert het Dorpsplatform Elsloo in het Maaslandcentrum een thema-avond over ”de Meester van Elsloo”.

Lars Hendrikman, conservator van het Bonnefantenmuseum in Maastricht, zal zijn kennis over de “Meester van Elsloo” delen met de bezoekers. De avond wordt geleid door kunstkenner Luc Laudy uit Sittard.

Deze avond is vrij toegankelijk. Wel verzoeken we bezoekers om zich aan te melden via de website van Dorpsplatform Elsloo, KLIK HIER

U kunt ook aanmelden door een e-mail te sturen naar  
Aanmelden bij het Maaslandcentrum kan ook.

Bonnefantenmuseum
Momenteel presenteert het Bonnefantenmuseum In Maastricht de unieke en lang verwachte tentoonstelling van laatmiddeleeuwse houtsculpturen, waarin het fenomeen centraal staat. Een groots project op het gebied van de oude kunst.

Wie is, of beter, wie zijn de Meester(s) van Elsloo?
Onder andere het Louvre in Parijs en het Victoria & Albert Museum in Londen, maar ook vele kerken uit de euregio hebben hun beelden uitgeleend.
In de tentoonstelling blijkt dat de Meester van Elsloo geen grijpbaar begrip is maar eerder een verzameling eenlingen. De meer dan vijftig sculpturen vormen samen tot 16 juni 2019 de tentoonstelling Meester van Elsloo.

Van eenling naar verzameling
Aan het einde van de middeleeuwen bestond in en rondom de huidige provincie Limburg een levendige productie van houtsculptuur. Helaas is meestal onbekend wie deze beelden besteld of gemaakt heeft. Wel is duidelijk dat de makers, of beter ateliers, van zeer hoge kwaliteit waren. Dat laat het nog overgebleven werk duidelijk zien. Om toch enig houvast te krijgen werden de beeldhouwers van een 'noodnaam' voorzien, en veruit de bekendste daarvan is de zogenaamde "Meester van Elsloo".
Deze naam dankt de meester aan de illustere Limburgse professor Timmers, die er in 1940 voor het eerst over berichtte.

In het Streekmuseum (Op de Berg, Elsloo) is naar aanleiding van de grote tentoonstelling in Maastricht een mini-expositie ingericht rondom “de Meester van Elsloo”.

Nadere informatie over de Meester van Elsloo vindt u op www.streekmuseumelsloo.nl of op www.bonnefanten.nl

Laat reactieformulier zien