ELSLOO

Vijfde landelijke hittegolf in drie jaar tijd

Sinds 1901 heeft het KNMI 28 landelijke hittegolven gemeten. De kans is groot dat we deze week te maken krijgen met de eerste landelijke hittegolf van 2020. Als de hittegolf deze week daadwerkelijk doorzet, dan vond 17,24% van het aantal hittegolven van de afgelopen 120 jaar plaats in de laatste drie jaar. Vorig jaar kregen we namelijk al te maken met twee hittegolven. Evenals als het jaar daarvoor. In 2019 werd zelfs de heetste dag tijdens een hittegolf sinds 1901 gemeten; 37.5 °C. Pricewise brengt de geschiedenis van de hittegolf in Nederland in kaart op basis van data van het KNMI, en geeft advies over het doorkomen van de warme dagen.

120 jaar meting hittegolven Nederland
Vier hittegolven in twee jaar tijd is uitzonderlijk. We krijgen zelfs niet elk jaar te maken met een hittegolf. Voor 2018 vond de laatste hittegolf plaats in 2015. Sinds 1901 zijn er tot nu toe 28 officiële landelijke hittegolven gemeten in Nederland. De hoogste temperatuur tijdens een hittegolf werd vorig jaar gemeten, op 25 juli 2019. Het was toen 37.5 °C. 

Hittegolven in Nederland:

Langste hittegolf duurde bijna drie weken
Een hittegolf duurt minimaal vijf dagen. Deze duur is vaak wat langer, met een gemiddelde van negen dagen. De hittegolf met de langste duur sinds 1901, was die van 1975. Deze hield maar liefst achttien dagen aan. Bijna drie weken dus. In 2018 duurden de twee hittegolven ook vrij lang. De eerste hield dertien dagen aan, de tweede tien dagen. Tussen die twee hittegolven zat maar één dag. Als het die ene tussendag ook warmer dan 25 °C was geweest, dan had 2018 de langste hittegolf op naam gekregen. Vorig jaar duurden beide hittegolven ‘maar’ zes dagen.

Duur en aantal tropische dagen hittegolven Nederland:

Voorspelling hittegolf 2020
De exacte definitie van een hittegolf verschilt per land. In Nederland is de definitie van een hittegolf: een periode waarin de temperatuur minimaal vijf dagen achter elkaar 25 °C of hoger is, waarvan op z’n minst drie dagen met een temperatuur van 30 °C of hoger. Deze temperaturen moeten door het KNMI in De Bilt, ongeveer het midden van Nederland, worden gemeten. Alleen dan is er sprake van een landelijke hittegolf.

Als de weersvoorspelling uitkomt, is de temperatuur in de Bilt van woensdag 5 augustus tot en met vrijdag 14 augustus 25 °C of hoger. Aanstaande donderdag, vrijdag en zaterdag komt de temperatuur waarschijnlijk boven de 30 °C uit. Dat zou betekenen dat de eerste officiële landelijke hittegolf van dit jaar op komst is.

De hete dagen doorkomen
Heerlijk dat het mooi weer is nu velen op vakantie zijn in eigen land, maar extreme warmte vindt bijna niemand fijn. Bij risicogroepen, zoals senioren, kinderen en chronisch zieken, kan deze warmte zelfs voor ernstige gezondheidsklachten zorgen. Hoe worden de komende dagen wat comfortabeler wat betreft de warmte?

 • Laat alle ramen, deuren en gordijnen overdag zo veel mogelijk dicht en doe het zonnescherm naar beneden.
 • Zet alle elektrische apparaten in huis die je niet gebruikt uit. Deze verwarmen het huis onnodig. Ook bespaar je zo energie.
 • Zet je een ventilator aan, plaats deze dan bij het raam zodat de frisse lucht naar binnen wordt geblazen. Of zet een aantal flessen met bevroren water voor de ventilator. Hierdoor is de lucht die de ventilator verspreidt koeler.
 • Warmte stijgt naar boven. Beneden is het dus vaak koeler dan boven in de woning. Slaap je boven, dan kun je overwegen om tijdelijk beneden te gaan slapen.
 • Drink genoeg water. Ten minste twee liter per dag. Ga je de deur uit? Zorg er dan voor dat je altijd een flesje water bij je hebt.
 • Beperk fysieke inspanning tot de koelere momenten van de dag.
 • Neem geen koude, maar een lauwe douche als je het echt heel heet hebt. Een koude douche vernauwt de bloedvaten, waardoor de warmte minder goed afgevoerd kan worden. De overgang van een lauwe douche naar warm weer is minder extreem.
 • Ga met je voeten in een teiltje met koud water zitten of houd je polsen onder de koude kraan. Op je voeten en polsen zit de hoogste concentratie van poriën, waardoor je via deze plekken gemakkelijk veel warmte kwijtraakt. Door deze plekken te koelen, gaat je hele lichaamstemperatuur (tijdelijk) omlaag.
 • Gebruik je de auto met dit warme weer, maar heb je geen airco? Zet het raam naast de bestuurder en het raam hier schuin achter open (als dat mogelijk is). Zo kan het goed doortochten.
 • Is de auto heel heet en wil je deze afkoelen door er koud water overheen te gooien? Geen goed idee. Het temperatuurverschil kan ervoor zorgen dat je lak breekt. Dit soort schade wordt niet vergoed vanuit de autoverzekering.
 • Hitte kan ook zorgen voor oververhitting van de motor. Zorg er daarom voor de je koelvloeistof in elk geval goed is bijgevuld.

Bron: Pricewise.nl - Hittegolf

Verpakking bijna leuker dan de inhoud

Nog nooit meegemaakt... maar afgelopen week ontving ik een pakketje waarvan de verpakking bijna nog leuker was dan de inhoud. En ook nog eens evenveel waard...

Ik ben een gepassioneerde ouwe lp's koper op Discogs.com. De laatste tijd koop ik tweedehands plaatwerk dat ik ooit heb gehad maar in een onbezonnen bui voor een habbekrats heb verkocht of zelfs voor nop heb weggegeven. Of destijds gewoon ben vergeten te kopen of niet gekocht heb omdat het niet "hip" was. Als je ouder wordt, krijg je steeds vaker nostalgische buien en dan ga je op zoek naar lang vervlogen herinneringen. En die vallen niet altijd mee.

Op Discogs zoek ik dan pareltjes uit de jaren 1965-1975 waarbij vooral 1968 een magische aantrekkingskracht heeft. Waarom? Het was een fantastisch popjaar en de wereld stond in brand, de jeugd kwam in opstand en overal waren de meest waanzinnige happenings. Het zoeken op Discogs is vaak nog leuker dan het bestellen en sowieso goedkoper.

Bridge Over Troubled water

Al surfend kwam ik de lp "Bridge Over Troubled Water" van Simon & Garfunkel tegen. Met naast het titelnummer de alltime klassiekers "El Condor Pasa" en "Cecilia" en vooral "The Boxer".
Nooit gekocht, suffe muziek, maar hoort wel op een nostalgisch tijdlijn thuis. De kinderen zullen er later beslist geen ruzie om krijgen. De originele Nederlandse persing uit 1970 werd "als nieuw" en "lijkt ongedraaid" door een Brusselse verkoper aangeboden. Voor euro 7,90 een koopje. Dezelfde verkoper had voor euro 1,20 ook nog het singletje "I can't let Maggie go" van The Honeybus (uit 1968 ja, ja) in de aanbieding.

Een dag later staat Postnl al aan de deur met een pakketje zoals ik dat nog nooit gezien heb. De voorzijde én achterzijde van de stevig ingepakte lp (35 x 35 cm) is helemaal volgeplakt met postzegels, oude Belgische Francs postzegels van voor de euro. In België blijven die geldig, hier niet. Een ijverige Belgische postbeambte heeft ze ook nog allemaal afgestempeld, nou ja bijna, op de achterkant heeft ie enkele overslagen gemaakt op die van 1 Franc. Rechtsonder heeft de verkoper nog net plaats gevonden om mijn naam en adres te vermelden. (zie foto) Ik ben gelijk helemaal verkocht, die verpakking ga ik bewaren, misschien zelfs wel inlijsten.

The Honeybus single klinkt als een tierelier en ik waan me weer 15 jaar. Simon & Garfunkel blijken echter verre van "nieuw".  Sjoukje Dijkstra heeft zo te zien menige pirouette op het vinyl gedraaid. Nochtans klinkt de lp best redelijk. Ik heb de verkoper nog bedankt voor zijn  prachtige postzegelverpakking. 

Chemokar weer in Stein

Vanaf zaterdag 15 augustus staat de chemokar weer elke 3e zaterdag van de maand in Stein. De chemokar staat van 8.30 tot 15.00 uur op de parkeerplaats naast het gemeentehuis (bij de tijdelijke locatie voor oud papier, PMD en groenafval).
De chemokar volgt hiermee de data zoals vermeld op de afvalwijzer die je begin dit jaar hebt ontvangen. Geen afvalwijzer meer? Kijk dan op de website van RWM of download de RWM-app.

Nog geen chemokar in Elsloo
In verband met de richtlijnen rondom het Coronavirus is het helaas niet mogelijk gebleken om ook de locatie in Elsloo te handhaven. Deze locatie komt daarmee te vervallen.

Alternatieven
Ben je niet in de gelegenheid om op de 3e zaterdag van de maand in Stein langs te komen of wil je eerder je klein chemisch afval kwijt? Met lampen, batterijen en cartridges kun je ook terecht bij de inleverpunten in winkels en bouwmarkten. Je kunt ook een bezoek brengen aan de milieuparken in Geleen en Sittard, hier is een permanent depot voor klein chemisch afval aanwezig.

Jan Wilting overleden

Op 23 juli 2020 is helaas Jan Wilting uit Catsop overleden. Jan zou in september a.s. 89 jaar geworden zijn. Wij wensen de familie heel veel sterkte toe met dit verlies.

Jan Wilting was oorspronkelijk uit Spaubeek afkomstig, trouwde met Marie Smeets uit Catsop en ging daar ook wonen. Vanaf het begin was Jan actief in buurtvereniging Catsop en carnavalsvereniging De Sajalaire. In 1960 regeerde hij als Prins Jan III over het Sajelaire-riek.

Ook daarna bleef Jan actief in de carnavalsvereniging: in de Raad van Elf, later als secretaris van de Oud-Prinsen, als opperstalmeester bij prinsenrecepties, als speler in de Aelser Revue. Maar zeker als leider van de decorploeg van diezelfde Revue was hij een stabiel en onmisbaar fundament onder de Aelser Vastelaovend.

Jan was een harde werker, niet alleen voor de carnaval maar zeker ook voor zijn gezin. Naast zijn baan klaarde hij vroeger voor menige Elslonaar een timmer-, verf-, behang- of andere klus.
Zo heeft hij meer dan 40 jaar geleden ook geklust in mijn eerste woning; alle kamers behangen, plafonds witten, kozijnen verven etc. Op enige dag zou hij het plafond in woonkamer komen witten, tenminste dat dacht ik. Ik wilde toch ook mijn steentje bijdragen en toen hij kwam, vertelde ik hem dat ik het plafond alvast had afgewassen. Oh dank je wel zei Jan, maar die had ik gisteren al gewit.... Na een daverende lach ging hij zonder morren weer opnieuw aan de slag... Dat was Jan Wilting ten voeten uit. Jan, rust zacht!

Struinen langs Maaskeien met een verhaal (wandelroute)

Langs de Grensmaas in Meers is de ruige riviernatuur al behoorlijk ontwikkeld en optimaal te beleven. Hier kun je eindeloos struinen en genieten van een bijzonder landschap dat continu in beweging is. Voor wie in het wilde weg dwalen en speuren nog een beetje eng vindt, is er sinds kort het Klauwenpad: een korte, gemarkeerde struinroute tussen Meers en Maasband.

Het Klauwenpad bestaat uit tien grote Maaskeien, ‘klauwen’ in het plaatselijke dialect. Zij wijzen je de weg door het hart van de Grensmaasnatuur tussen Meers en Maasband. Elke steen vertelt bovendien een oud verhaal over de lokale geschiedenis. Sta eens stil bij het verleden en de schoonheid van deze plek.

Vrij dwalen
Vrij struinen en dwalen naar hartenlust. Het kán en het mág in dit gebied waar de natuur zoveel mogelijk haar eigen gang mag gaan. Geniet van een landschap waar water, grindoevers, struiken, ooibossen met open plekken, bloemen, kruiden en grassen elkaar afwisselen. En ontmoet de Gallowayrunderen en Konikpaarden die met hun begrazing de natuur in toom houden.

Terughoudend
“We zien dat steeds meer bezoekers deze bijzondere plek ontdekken”, vertelt Paul Wijenberg van Natuurmonumenten. “Op de fiets vanaf de dijk, in de kano op het water of met de benenwagen door het gebied. Tegelijkertijd zijn er altijd nog wandelaars die terughoudend zijn om lekker langs de rivier te struinen. Bijvoorbeeld uit angst voor distels, grote grazers of om te verdwalen. Juist die groep hopen we met deze route aan te spreken.”

Paul Wijenberg en Jan Janssen

Paul Wijenberg en Jan Janssen (rechts)

Wegwijzers
Zand- en grindleverancier l ‘Ortye ondersteunde als buurman het initiatief door de levering en plaatsing van de Maaskeien. Er liggen nu tien ‘klauwen’ verspreid over een route van zo'n twee kilometer door de Grensmaasnatuur tussen Meers en Maasband. Samen met een kort stukje stepping stones en het reeds aanwezige vogeluitkijkpunt vormen ze goed zichtbare wegwijzers voor wandelaars.

Lokale verhalen
Op de keien zijn paneeltjes geplaatst met cultuurhistorische verhalen en foto’s, verzameld door bewoners die een innige band hebben met de Maas en de omringende natuur. Jan Janssen is een van hen: “Er is veel veranderd in dit gebied. De infobordjes geven mensen een indruk van hoe het er hier vroeger uitzag. Met de Koodrènk als drinkplaats voor het vee en later een populaire zwemplaats voor iedereen, de voormalige losplaats ‘Bie de bel’ en ‘de dikke eik’.”

Kom struinen!
Nu de zomer is losgebarsten, is het heerlijk vertoeven in de Maasvallei. De natuur staat in groei en bloei en je ziet er allerlei soorten (water)vogels, wilde bloemen en planten en insecten. Het gebied is nu ook goed begaanbaar. "Een perfecte tijd om deze mooie plek te bezoeken”, aldus wethouder Gina van Mulken van gemeente Stein. “De struinroute Meers-Maasband is een waardevolle aanvulling op de bestaande wandelingen door Stein als hart van de Maasvallei. Als gemeente zijn we trots hieraan een bijdrage te hebben geleverd."

Praktisch
Je bereikt het Klauwenpad via de Koevaart in Meers of vanaf de parkeerplaats in Maasband. Twee Bourgondische pleisterplaatsen, te weten café de Witte Börstel in Meers en Ut Bakkes Maasband, zijn aangename start-, rust- of eindlocaties van de avontuurlijke wandeling door de prachtig begroeide oevergebieden van de Grensmaas. De struinroute sluit aan op de bewegwijzerde wandel- en fietsroutes van RivierPark Maasvallei en gemeente Stein.

Grensmaasnatuur bij Meers in bloei

Elsloo mooiste dorp van Nederland?

Op 17 augustus 2020 maakt de ANWB bekend wat het mooiste dorp van Nederland is. Een paar dagen later volgt de feestelijke prijsuitreiking. En In het ANWB-blad Kampioen (uitgave augustus/september) verschijnt een groot artikel over de vijf finalisten, inclusief routes langs en door die dorpen. Wij hopen natuurlijk dat finalist Elsloo gaat winnen.
De concurrenten van Elsloo zijn Hollum (Friesland), Winsum (Groningen), Oisterwijk (Noord-Brabant) en Urk (Flevoland). Deze 5 finalisten zijn overgebleven na een stemming door 30.000 deelnemende Nederlanders.

Elsloo, een dorp in verstedelijkt gebied. Tussen chemische industrie en Maastricht Aachen Airport, langs Julianakanaal en Maas, aan de spoorlijn Maastricht-Sittard en op een kruispunt van drukke autowegen. En toch is Elsloo nog een echt dorp, het oudste van Nederland overigens.

De Bandkeramiekers streken meer dan 5000 jaar geleden neer op het hoog gelegen plateau langs de Maas. Ze vonden hier alles wat ze nodig hadden: vruchtbare grond, veel water en toen nog hout in overvloed. Deze oerboeren bouwden hun langgerekte boerderijen van hout en leem daar waar nu woonhuizen, een kerk en een school staan. Beroemd is de nederzetting tussen de Koolweg en Burg. de Witstraat in Elsloo, die voor ongeveer een derde is onderzocht en waar 95 boerderijen werden gevonden in de bijna drie hectare van de opgraving.

Elsloo met haar beschermd dorpsgezicht met eeuwenoude panden aan de Dorpsstraat en Op de Berg, met het kasteel en park, met het Elsloër bos dat overgaat in het Bunderbos met hun unieke flora en vele bronnen en beekjes, met een schitterend uitzicht over Rivierpark Maasvallei tot ver in België. En niet te vergeten met haar landelijke buurtschappen Catsop en Terhagen, uw bezoek meer dan waard.

Wij Elslonaren zien die schoonheid vaak niet meer en gaan er daarom soms ook slordig mee om. Gelukkig worden we door bezoekende toeristen en verkiezingen als deze bij tijd en wijle wakker geschud.
Elsloo wordt met recht de Parel van de Maasvallei genoemd!

Kijk hier wat Elsloo te bieden heeft >

Dancefestival Dark Boutique 22 augustus

Eerste zittend festival in Gemeente Stein een feit
Vanaf 1 juli jongstleden is het verbod op evenementen door de overheid opgeheven. De afgelopen weken heeft evenementenbureau JM Event Productions, gevestigd te Sittard, hierop ingespeeld en een coronaproof evenement bedacht. Dit wel met de nodige maatregelen en volgens de RIVM richtlijnen.
In overleg met de Gemeente Stein is het evenement besproken en kan DARK BOUTIQUE volgens alle richtlijnen op zaterdag 22 augustus 2020 gaan plaatsvinden op het sportcomplex aan de Heisteeg 98 te Stein.

Organisatie festival
Voordat we verder ingaan op het concept even een korte introductie. JM Event Productions is het organiserend bedrijf achter Dark Boutique. Dark Boutique is een concept uit 2018 en is inmiddels uitgegroeid naar een toonaangevend house/techno concept in Limburg. Sittard maakt in 2018 voor het eerst kennis met Dark Boutique, namelijk in Poppodium Volt met een kleine 150 bezoekers. Tegenwoordig is Dark Boutique uitgegroeid tot een regionaal evenement met bezoekers vanuit Aken tot aan met Venlo. Edities vonden plaats in Poppodium Volt (Sittard), Nieuwe Nor (Heerlen), ECI Nachtfabriek (Roermond) en een eigen podium op het welbekende Groove Garden Festival te Sittard.

Bezoeken in twee shiften
Het zittende festival biedt plaats voor maximaal 150 bezoekers per shift. Het evenement duurt van 14:00 uur tot 00:30 uur. De eerst shift begint om 14:00 uur en eindigt om 19:00 uur. De tweede shift zal vervolgens om 19:30 uur beginnen. De organisatie geeft hiermee zowel middagmensen als avondmensen een kans om erop uit te gaan in een coronatijd waar vrijwel geen activiteiten plaatsvinden. Het is mogelijk om een tafel voor 2 of 4 personen te boeken. Een ticket hiervoor kost €15 per persoon. Het programma bestaat uit dj’s die op eerdere edities van Dark Boutique hebben gedraaid. De organisatie geeft artiesten hiermee dus ook de kans om zich weer te laten zien voor publiek.

 

Bezwaren: in Stein achter een muur van mist

Stein is de enige gemeente in Nederland die op hun website geen letter wijdt aan de manier waarop inwoners bezwaar kunnen maken tegen een besluit van de gemeente.
Dat blijkt uit onderzoek van Follow The Money (platform voor onderzoeksjournalistiek FTM) naar de openbaarheid van bezwaarprocedures bij overheden.

Beroerdst
"Als er een award bestond voor de gemeente die het beroerdst communiceert over bezwaarprocedures waar burgers gebruik van kunnen maken, gaat de prijs met vlag en wimpel naar de gemeente Stein in Limburg", aldus Follow The Money.

Lees verder >

Gezonde jeugd, vitale toekomst!

Wist je dat 1 op de 9 Steinse kinderen overgewicht heeft en dat jeugd dagelijks vaak 10 uur zittend doorbrengt? Ouders noch overheid kan deze trend alleen ombuigen. Dat kan wél als we samen een gezonde omgeving voor jongeren creëren. Met die reden brengen we diverse partijen zoals onderwijs, verenigingen en ondernemers samen in de JOGG-aanpak. Omdat ieders inbreng en expertise daarbij van belang is, hebben we een enquête uitgezet onder partijen die bij ons bekend zijn. 

Heb jij geen enquête ontvangen, maar wil je hier wel over meepraten en jouw ideeën met ons delen? Lees dan het onderstaande bericht en de enquete vind je hier >

JOGG-aanpak
Gemeente Stein heeft zich voor drie jaar gecommitteerd aan de JOGG-aanpak. Deze afkorting staat voor "Jongeren Op Gezond Gewicht". Het doel is om een gezonde omgeving te creëren voor kinderen en jongeren (tot 19 jaar) zodat een gezonde leefstijl de normaalste zaak van de wereld is. Gemiddeld heeft één op de acht Nederlandse kinderen overgewicht en jeugd brengt dagelijks te veel uren zittend door.

Publiek private samenwerking
Met JOGG worden publieke en private partijen zoals scholen, buurtcentra, kinderopvang, sportaanbieders, huisartsen, consultatiebureaus, supermarkten en woningbouwverenigingen uitgedaagd en geholpen om met elkaar aan de slag te gaan om een gezonde leefomgeving voor kinderen en jongeren te realiseren. De partners versterken elkaar en zorgen er samen voor dat het netwerk rond het kind zich sluit. Samen zorgen we ervoor dat de gezonde keuze weer de mákkelijke keuze wordt.

Gezamenlijk plan van aanpak
De eerste stap is dat er samen met lokale partijen een plan wordt opgesteld hoe deze samenwerking optimaal tot uiting komt. Deze partijen worden binnenkort uitgenodigd (via een enquête) om hierover mee te denken én om de JOGG-aanpak verder concreet vorm en inhoud te geven.

Stein wethouderGina van Mulken jongeren bewegen 1200x600

Foto: wethouder Gina van Mulken

Vitaliteit
Wethouder Gina van Mulken (sport): ‘Binnen diverse beleidsthema’s werken we aan een vitale en sociale samenleving. Sport en beweging draagt daar ook aan bij. Zeker als we kinderen van jongs af aan een gezonde leefstijl willen aanleren, speelt de omgeving een essentiële rol. De JOGG-aanpak zorgt ervoor dat de keten zich samenpakt en hetzelfde doel nastreeft. De sleutel zit namelijk in verbinding en samenwerking: samen zorgen voor enerzijds kwalitatieve en aansprekende sport-, beweeg- en speelmogelijkheden en anderzijds meer aandacht voor gezonde voeding en beweging.’

Sportakkoord
JOGG vloeit voort uit het Lokaal Sportakkoord dat Stein begin dit jaar omarmde en draagt bij aan de ambities de geformuleerd zijn voor de thema’s ‘gezond opgroeien’, ‘gezond meedoen’, ‘gezonde verenigingen’ en ‘gezonde ruimte’.

Foto boven: Becca Tapert / Unsplash

Bloemrijke bermen

Foto Wim Hanssen: bloemrijke berm langs de drukke Steinderweg

De gemeente Stein werkt de komende jaren aan meer diversiteit en natuurwaarde in het openbare groen. Bij het maaien van bermen en gazons houden we rekening met de aanwezige planten en dieren en de eigenschappen van het terrein. Zo ontstaan er op den duur bloemrijke bermen. Dit levert naast een kleurrijk en afwisselend beeld ook een rijke variatie aan flora en fauna op. Hoe de natuur zich ontwikkelt, is niet precies te voorspellen. In zonnige bermen zal dit bijvoorbeeld sneller gaan dan in de schaduw.

Hoe doen we dat?
Het is je bijvoorbeeld misschien opgevallen dat tijdens iedere maaibeurt een deel van de begroeiing van sommige bermen blijft staan. Dit doen we met een reden. Zo ontstaat er namelijk een langer nectarseizoen. En dat is goed nieuws voor insecten zoals bijen en vlinders.

Wist je dat we ook werken aan meer biodiversiteit door het zaaien van inheemse bloemenmengsels? Of door het planten van verschillende soorten bomen in een straat of laan? We stimuleren ook inwoners om hun steentje bij te dragen. In het najaar start de actie ‘Klimaatboom zoekt tuin’. Waarbij we inwoners de mogelijkheid bieden om bomen en hagen kopen met een flinke korting. Meer informatie hierover volgt.

Molenpark
In het Molenpark in Urmond is er de afgelopen periode in delen van het park niet gemaaid in verband met droogte. Door het minder maaien is er spontaan een bloemrijke flora ontstaan. Dit willen we graag verder ontwikkelen. Door het gras hier minder vaak te maaien en het maaisel af te voeren, kan er langzaamaan een bloemrijk grasveld ontstaan. Het gras wordt in eerste instantie langer en wordt nog één of twee keer per jaar gemaaid. Doordat er meerdere plantensoorten gaan groeien (met elk hun eigen bloeiperiode), zal het grasveld er ook elk seizoen weer anders uitzien. Het hoogtepunt vindt plaats in de warmere perioden als alles in bloei staat.

Toekomst Chemelot-omgeving

De omgeving van Chemelot is een gebied waar nogal eens wat verandert. Zo willen de bedrijven op Chemelot zich blijven ontwikkelen. Bewoners willen de bestaande waardes in het gebied koesteren. De ruimte voor dit alles is beperkt. Dat vraagt om afstemming tussen Chemelot en zijn omgeving.

Provincie Limburg, gemeentes Sittard-Geleen en Stein, Chemelot, Brightlands Chemelot Campus, DSM en betrokken inwoners werken daarom nauw samen aan een gezamenlijk toekomstbeeld voor het gebied. In deze ‘strategische gebiedsvisie’ brengen we een aantal zaken met elkaar in balans: leefbaarheid en leefomgeving; landschap en natuur; economie, mobiliteit en logistiek; duurzaamheid en energie; cultuurhistorie en identiteit.

Afgelopen maandag zijn overheden, bedrijven, inwoners en belangengroepen in het gebied voor het eerst samengekomen. We hebben gesproken over onze toekomstdoelen en de kwaliteiten van het gebied.

De uitkomsten van het gesprek nemen we mee in de volgende stap, waarin we verschillende toekomstscenario’s opstellen voor de toekomst. Op basis daarvan maken we aan het eind van dit jaar een overkoepelend toekomstbeeld voor de leefomgeving rondom Chemelot. Hierin maken we ook duidelijk wat de maatschappelijke meerwaarde is en hoe dit beeld tot uitvoering kan komen.

Wilt u op de hoogte blijven van deze ontwikkelingen? Volg dan de voortgang op de projectwebsite. Hier delen we ook de verschillende (tussen)resultaten.


Noot redactie
Het kan ook geen kwaad om eens over de schutting te kijken, bij de negatieve berichten over en de tegenstand tegen uitbreiding van Chemelot.

> website Burgermanifest Chemelot "Veiligheid rond Chemelot"

> Algemeen Dagblad 15.05.2020 over grote brand in rubberfabriek op Chemelot

> Dagblad Trouw 04.02.2020 over wekelijkse incidenten op Chemelot-complex

> NU.nl 17.08.2019 over lek in salpeterzuurfabriek op Chemeleot

> KRO/NCRV 06.04.2019 over protesten tegen aanleg chemiebuizen langs woonwijk

> L1 07.09.2018 over start Burgermanifest Chemelot

Lees meer: Toekomst Chemelot-omgeving

Toch zonnepark in Catsop?!

18 juni 2020

Daar waar we bijna een jaar geleden nog blij waren dat de plannen van de gemeente Beek om zonneweides/parken aan te leggen in buitengebieden, moeten we nu opnieuw vrezen dat die plannen weer uit de ijskast gehaald worden. Een van de zeven voorziene locaties betreft Beeks grondgebied aan de grens met Catsop, nabij tankstation Vossedal aan de A2, waar in het eerste plan ca. 32.000 zonnepanelen de horizon zouden gaan vervuilen.

De Steinse politieke partij DOS heeft al aangegeven liever geen zonnepark nabij Steins grondgebied te zien verrijzen. "Liever niet"  is toch wel het understatement van het jaar...

Op woensdag 8 juli vindt een informatieavond plaats in het Beekse gemeentehuis over de voorziene locaties.
Tussen 18.30 en 20.00 uur kunnen inwoners laten weten wat zij van de gekozen locaties vinden. Op de avond zijn ook wethouder Hub Schoenmakers (klimaat) en diverse raadsleden aanwezig om vragen te beantwoorden. Vanwege de coronamaatregelen is aanmelden voor de avond verplicht en zijn er tevens maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan via o.v.v. Informatieavond zonneparken.

Lees meer in De Limburger van 18 juni 2020 >


Plan zonneweide Catsop in de ijskast
En hopenlijk voor altijd....

17 juli 2019

Een particulier initiatief was voornemens om op Beeks grondgebied, een akker tussen A2 en Catsop, een zonneweide met 32.000 panelen aan te leggen.

Dit plan aan de Elslose kant van de A2 is niet alleen slecht gevallen in Catsop vanwege het verwachte aanzicht en maar ook bij de gemeente Stein, die het typische landschap tot haar cultuurhistorisch erfgoed rekent.

Wethouder Danny Hendrix (DOS, Fysieke Omgeving) zei 4 juli in de raadsvergadering blij te zijn dat Beek dit plan voorlopig in de ijskast had gezet. Hij wees op de bezwaren van omwonenden en de gewijzigde denkrichtingen die samenkomen in de RES en het collegeprogramma van de provincie.

Het college van Beek heeft dit besluit voorlopig uitgesteld omdat B en W nog werken aan een beleidsstuk waarin mogelijke locaties voor zonneweides worden aangewezen. 

Maar niet alleen is de ruimte in het buitengebied afgenomen waar zo'n zonneweides geprojecteerd kunnen worden, maar tevens is de maatschappelijke draagkracht voor die ondingen gelukkig fors afgenomen.
Ook moet een en ander afgestemd worden met buurgemeente Stein, want de inwoners van Catsop kijken straks uit op de zonnepanelen... alhoewel, door de schittering zal er niet veel meer dan dat te zien zijn.

Zo'n project moet ook nog eens getoetst worden binnen de Regionale Energie Strategie Zuid-Limburg (RES).
Alle zestien Zuid-Limburgse gemeenten kunnen voorstellen doen om de doelstellingen van het Energieakkoord tijdig te halen. Ook provincie, Enexis en waterschap zitten aan de overlegtafel.

Misschien is het een idee om het hele vliegveld vol zonnepanelen te leggen: een dubbele score voor mens en milieu !

Lees verder in De Limburger van woensdag 10 juli 2019 >

Bron en foto: De Limburger (embedded)

Vergunningen gemeente Stein

Week 32.2020

Aanvraag omgevingsvergunning:
 Stationsstraat ong. nabij nr. 95 en 99 te Elsloo, voor het kappen van twee bomen, zaaknummer O2020-125.
 Ireneplein 7, 6129 AP te Urmond, voor het plaatsen van een erfafscheiding, zaaknummer O2020-126.
 Raadhuisstraat 28 te Urmond, voor het plaatsen van een carport en berging, zaaknummer O2020-124.

Besluit reguliere omgevingsvergunning:
 Kloosterstraat 3 6129 CS te Urmond, voor het plaatsen van zonnepanelen (besluit van rechtswege verzonden 24 juli 2020), zaaknummer O2020-086.
 Meerser Eindstraat 31 6171 PS te Stein, voor het verbouwen van een voormalig café naar 2 woningen, verzenddatum besluit 28 juli 2020, zaaknummer O2020-078.
 Sint Antoniusplein 5, 6181 EV Urmond voor het oprichten van een brasserie/escaperooms/terras, verzenddatum besluit 28 juli 2020, zaaknummer O2020-052.

Verlengingsbesluit omgevingsvergunning:
 Schepersgats 10 te Stein, voor het verlengen van de beslistermijn met maximaal 6 weken, verzenddatum besluit 23 juli 2020, zaaknummer O2020-092.
 Business Park Stein 414, 6181 MA te Elsloo, voor het verlengen van de beslistermijn met maximaal 6 weken, verzenddatum besluit 28 juli 2020, zaaknummer O2020-095.


Week 31.2020

Aanvraag omgevingsvergunning:
 Crostolostraat 10, 6171 PM te Stein, voor het tijdelijk gebruiken van een woning als kantoor, zaaknummer O2020-111.
 Const Huygensstraat 4, 6181 BJ te Elsloo, voor het inrichten van een kapsalon, zaaknummer O2020-115.
 Torenstraat Urmond (B5106), voor het oprichten van 11 woningen, zaaknummer O2020-118.
 Julianastraat 29, 6129 BT te Urmond, voor het tijdelijk plaatsen van een frietkraam, zaaknummer O2020-123.

Besluit omgevingsvergunning:
 Spilstraat 2, 6129 JE te Urmond, voor het plaatsen van een erfafscheiding, verzenddatum besluit 16 juli 2020, zaaknummer O2020-119.
 Julianastraat 29, 6129 BT te Urmond, voor het tijdelijk plaatsen van een frietkraam, verzenddatum besluit 16 juli 2020, zaaknummer O2020-123.

Verlengingsbesluit omgevingsvergunning:
 Sanderboutlaan 16, 6181 DN te Elsloo, voor het verlengen van de termijn met maximaal 6 weken, verzenddatum besluit 20 juli 2020, zaaknummer O2020-087.


Week 30.2020

Aanvraag omgevingsvergunning:
 Moutheuvelsweg ongenummerd te Stein, voor het oprichten van een woonhuis, zaaknummer O2020-101
 Spilstraat 2, 6129 JE te Urmond, voor het plaatsen van een erfafscheiding, zaaknummer O2020-119.
 Nabij Heibergweg, perceelnummer gemeente Stein,F398, voor het legaliseren van een erfafscheiding/poort, zaaknummer O2020-120.

Besluit omgevingsvergunning:
 Cortenbachstraat 4 6171 LS te Stein, voor het kappen van een berk, verzenddatum besluit 14 juli 2020, zaaknummer O2020-112

Verlengingsbesluit omgevingsvergunning:

 Brugstraat ongenummerd, voor het verlengen van de termijn met maximaal 6 weken, verzenddatum besluit 14 juli 2020, zaaknummer O2020-084
 Mauritsweg ongenummerd te Stein, voor het verlengen van de termijn met maximaal 6 weken, verzenddatum besluit 14 juli 2020, zaaknummer O2020-083


Week 29.2020

Aanvraag omgevingsvergunning:
 Cortenbachstraat 4 6171 LS te Stein, voor het kappen van een berk, zaaknummer O2020-112
 Frans Halsstraat 3, 6181 AT te Elsloo, voor het realiseren van een overkapping, zaaknummer O2020-106
 Stationsstraat 110A, 6181 AK Elsloo voor het plaatsen van een brandscherm, zaaknummer O2020-105.
 Het plaatsen van 4 banieren en 2 frames op lantaarnpalen aan de Merodestraat, Suttnerstraat, Peldenstraat, van der Marckstraat te Stein, zaaknummer O2020-109.
 Heibergweg Elsloo, voor het kappen van 31 populieren, zaaknummer O2020-108.

Besluit omgevingsvergunning:
 Nattenhover koestraat 16, 6129 LH te Urmond, voor het plaatsen van een schuur. Verzenddatum besluit 7 juli 2020, zaaknummer O2020-021.
 Mauritsweg ongenummerd (perceel Stein C 4371), voor het doorlopen van een hogere waarde procedure voor wegverkeerslawaai, verzenddatum besluit 6 juli 2020, zaaknummer M2020-023
 Brugstraat ongenummerd (perceel Stein D 4270), voor het doorlopen van een hogere waarde procedure voor industrielawaai, verzenddatum besluit 6 juli 2020, zaaknummer M2020-024
 Stationsstraat 110A, 6181 AK Elsloo voor het plaatsen van een brandscherm, verzenddatum besluit 7 juli 2020, zaaknummer O2020-105.
 Raadhuisstraat 7 6181 HA te Elsloo, voor het verbouwen van een woonhuis, verzenddatum 8 juli 2020, zaaknummer O2020-063.


Week 28.2020

Aanvraag omgevingsvergunning:

 Julianaweg 12 6171 XD Stein, voor het legaliseren van een erfafscheiding, zaaknummer O2020-110

Besluit omgevingsvergunning:

 Ondergenhousweg 15, 6171 GW Stein voor het tijdelijke verruimen van de openingstijden en het terras, verzenddatum besluit 25 juni 2020, zaaknummer O2020-100.

 Raadhuisstraat 58a, 6129 CE Urmond voor het kappen van twee bomen, verzenddatum besluit 25 juni 2020, zaaknummer O2020-098.

 Burgemeester van Mulkenstraat 45 6181 CT te Elsloo, voor het realiseren van een inrit, verzenddatum besluit 30 juni 2020, zaaknummer O2020-093

 Boomgaardstraat 2 6171 GT te Stein, voor het verhogen van een talud. Verzenddatum besluit 30 juni 2020, zaaknummer O2020-066.

 Kattekop 8 6129 EX te Urmond, voor het oprichten van een levensloopbestendige woning, verzenddatum besluit 1 juli 2020, zaaknummer O2020-040.

Verlengingsbesluit omgevingsvergunning:

 Strook langs de spoorlijn Sittard-Maastricht in de gemeente Stein voor het kappen van bomen, verzenddatum besluit 25 juni 2020, zaaknummer O2020-062.

Voor nadere informatie kunt u een afspraak maken via het algemene telefoonnummer 046-4359393 met de afdeling Dienstverlening, team Vergunningen, Toezicht & Handhaving. Kijk eerst of de gevzochte informatie hier te vinden is >


Week 27.2020

Aanvraag omgevingsvergunning:
 Stadhouderslaan 220, 6171 KP Stein voor het kappen van bomen en de aanleg van een Wadi en van leidingen (zaaknummer O2019-076)
 Sanderboutlaan 49, 6181 DN te Elsloo, voor het kappen van twee bomen, zaaknummer O2020-076
 Sanderboutlaan 16, 6181 DN te Elsloo, voor het plaatsen van een terras, zaaknummer O2020-081
 Burg van Mulkenstraat 45, voor het realiseren van een inrit, zaaknummer O2020-093
 Heiperk 18 6181 KB te Elsloo, voor het plaatsen van een woonwagen ter vervanging van een andere, zaaknummer O2020-097
 Kanaalboulevard 16 6129 NA te Urmond, voor het plaatsen van een dakkapel, zaaknummer O2020-096
 Schepersgats ongenummerd, voor het oprichten van een woonhuis, zaaknummer O2020-092
 Ondergenhousweg 15, 6171GW Stein voor het tijdelijk tot 1 oktober 2020 verruimen van terras en openingstijden, zaaknummer O2020-100.
 Raadhuisstraat 58a, 6129 CE Urmond, voor het kappen van twee essen, zaaknummer O2020-098.

Besluit omgevingsvergunning:
 Houterend 44, 6171 CS te Stein, voor het inrichten van een schoonheidssalon, verzenddatum 4 juni 2020, zaaknummer O2020-074.
 Oostelijke kanaalweg te Elsloo voor het aanleggen van een brug en trap aan en nabij de dijk van het Julianakanaal, verzenddatum besluit 8 juni 2020, zaaknummer O2020-056.
 Keerend 38 te Stein, wijzigingsbesluit voor het oprichten van een woonhuis, verzenddatum besluit 4 juni 2020, zaaknummer O2019-081
 Mauritslaan 20, 6129 EM te Urmond, voor het plaatsen van een dakkapel, verzenddatum besluit 11 juni 2020, zaaknummer O2020-061


Week 25.2020

Aanvraag omgevingsvergunning:
 Sanderboutlaan 49, 6181 DN te Elsloo, voor het kappen van twee bomen, zaaknummer O2020-076.
 Sanderboutlaan 16, 6181 DN te Elsloo, voor het plaatsen van een terras, zaaknummer O2020-081.
 Burg van Mulkenstraat 45, voor het realiseren van een inrit, zaaknummer O2020-093
 Heiperk 18 6181 KB te Elsloo, voor het plaatsen van een woonwagen ter vervanging van een andere, zaaknummer O2020-097

Besluit omgevingsvergunning:
 Oostelijke kanaalweg te Elsloo voor het aanleggen van een brug en trap aan en nabij de dijk van het Julianakanaal, verzenddatum besluit 8 juni 2020, zaaknummer O2020-056.
 Heiperk 18 6181 KB te Elsloo, voor het plaatsen van een woonwagen ter vervanging van een andere, zaaknummer O2020-097

Verlengingsbesluit omgevingsvergunning:
 Aronskelk 39 6181 MJ te Elsloo, voor het verbouwen van een woonhuis en plaatsen van een berging met overkapping, voor het verlengen van de beslistermijn met 6 weken, verzenddatum besluit 11 juni.

 

Herinrichting Stationsstraat Elsloo

Update 16.06.2020

Herinrichting Stationsstraat Elsloo afgerond

Op dinsdag 16 juni zijn de werkzaamheden aan de Stationsstraat officieel afgerond. Voorheen zou dit feestelijk gevierd zijn met de inwoners van deze straat. Gezien de geldende maatregelen rondom het coronavirus was dit helaas niet mogelijk. Als alternatief gingen afgevaardigden van de Gemeente Stein en aannemer Van Boekel langs de deuren, met een klein bedankje in de vorm van een bloemenbon.

“Wij zijn erg trots op het eindresultaat en op de manier waarop dit tot stand is gekomen. Dit is mede bereikt door de constructieve en positieve bijdrage van de omwonenden van de Stationsstraat”, aldus wethouder Danny Hendrix. “Tijdens de voorbereidingen hebben we veel suggesties en verbetervoorstellen gekregen. Die hebben bijgedragen aan dit mooie resultaat”.

Werkzaamheden
Het project is september vorig jaar van start gegaan. In vijf fases werd de straat volledig aangepakt, zowel boven als onder de grond. Het uiterlijk van de van de straat is totaal veranderd en heeft veel meer uitstraling gekregen. Door de nieuwe lay-out parkeert men niet meer op de rijbaan maar in aparte vakken. Ook zijn er 28 bomen geplant. De riolering is vervangen en er is een infiltratieriool aangelegd. Het regenwater van de straat en van een groot deel van de daken van de huizen is hierop aangesloten. Het water wordt in de bodem geïnfiltreerd om verdroging tegen te gaan. Na acht maanden is het project nu, volgens planning, afgerond.

Eindresultaat
Benieuwd naar het eindresultaat? Neem een kijkje op www.gemeentestein.nl/projecten

Lees meer: Herinrichting Stationsstraat Elsloo

Kenniscentrum over Maasvallei in Streekmuseum Elsloo

Er komt een kennis- en informatiecentrum over de Maasvallei in het Streekmuseum in Elsloo. Dit zal, na een verbouwing, worden gehuisvest in de huidige bestuurskamer.

In het centrum is straks informatie te vinden over het ontstaan en de ontwikkeling van de Maasvallei, waarover te weinig bekend is bij de bewoners van nu. Kennis over de 'Gouden Eeuw' van de Maasvaart, de authentieke oude kernen met kastelen en schippersbeurzen en de bewoners door de eeuwen heen is niet bij velen bekend. Het centrum zal de kennis die nu nog aanwezig is delen met het publiek. tegelijkertijd zal het een ontmoetingsplek worden en zal het betrokkenheid en bewustwording genereren bij burgers, recreanten, toeristen en ondernemers.

Er komen visuele en digitale presentaties, een bibliotheek, een werk- en leestafel, een koffiehoek en een minibioscoop. Dit sluit goed aan bij de rest van het museum dat in totaliteit dienst gaat doen als Historiehuis van de Maasvallei. In het museum krijgt men informatie over de historie van de Maasvallei in het algemeen en Elsloo in het bijzonder. Er is aandacht voor landschap, geografie, geologie en cultuurhistorie. Het zal uniek zijn voor de Maasvallei op Nederlandse bodem.

Streekmuseum Elsloo werkt samen met Limburgs Landschap, Domein Elsloo en het Dorpsplatform. De kosten voor het centrum bedragen ongeveer 90.000 euro, die deels worden gedekt met subsidies. In augustus start de voorbereiding en ergens tussen februari en mei volgend jaar moet het bezoekerscentrum open gaan. 

Zie ook artikel in De Limburger van 28.05.2020

Hart van Catsop terug in de tijd

Foto's: Wim Hanssen

Op de Dries in Catsop gaat opnieuw op de schop nadat 5 jaar geleden alle straten opnieuw geasfalteerd werden; tot tweemaal toe zelfs nadat bleek dat de eerste keer niet goed was gedaan en er gevaarlijke situaties ontstonden.

Lees artikel uit november 2015 >

Vanaf de kapel op de splitsing Daalstraat, Het Einde en Op de Dries tot en met het pleintje wordt voorzien van nieuwe bestrating die beter past bij het historisch karakter van dit stukje Catsop. Langs deze straat liggen de oudste panden van Catsop en van oudsher was dit het centrum van het Elslose gehucht; in vroegere tijden een waar verkeersknooppunt door twee driesprongen en diverse landweggetjes richting Terhagen en Geulle.

Voor deze beauty-renovatie is een budget van 500.000 euro gereserveerd, dat is onvoldoende om het hele gehucht aan te pakken, vandaar de keuze voor dit oudste gebied.
Onderdeel van het plan is dat er ook parkeerhofjes worden gerealiseerd aan de Schuthagerweg zodat het pleintje een groenere uitstraling krijgt en niet altijd vol blik staat.
Voordat de schop de grond ingaat ergens in 2021 wordt nog eerst met omwonenden gesproken. Ook moet waterbedrijf WML nog voorzieningen treffen.

Naast Catsop worden in de toekomst ook de oude kernen van Stein, Urmond en Oud-Elsloo op soortgelijke wijze aangepakt: het in ere herstellen met respect voor de historische context.

Op De Dries Catsop

 

Toeristische Inspiratiezuilen

Gisteren heeft de gemeente Stein op 3 locaties in de gemeente zogenaamde toeristische inspiratiezuilen met touchscreen geplaatst. Deze zuilen staan in de binnenspeeltuin van het Steinerbos B.V., in het Winkelcentrum Stein en bij Brouwerij De Fontein. 

De informatie moet de bezoeker aan onze gemeente prikkelen om zijn bezoek aan Stein te verlengen of een terugkeerbezoek te plannen. Dit aan de hand van korte en bondige informatie die op een frisse digitale manier gepresenteerd wordt.

Noot redactie: Overigens heeft Dorpsplatform Elsloo 4 jaar geleden al een voorstel voor digitale infoborden/zuilen ingediend. Kostte de gemeente niets, alleen de aanlegkosten van stroom. De wethouder in kwestie vond toen dat de meeste kernen daar nog niet aan toe waren.

Zorgnetwerk Elsloo

Het zorgnetwerk in Elsloo ondersteunt de kwaliteit van leven van kwetsbare ouderen. Door de nauwe samenwerking tussen de professionals in de ouderenzorg kunnen kwetsbare ouderen uit Elsloo langer thuis in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Ze voelen zich meer begrepen en krijgen precies de zorg en ondersteuning die ze nodig hebben.

Van Zorgnetwerk naar Dorpsnetwerk in corona-tijd…
Wie had aan het begin van 2020 kunnen denken dat onze wereld zo zou veranderen in korte tijd. Dankzij het ZonMw project Van Zorgnetwerk naar Dorpsnetwerk’ waren mooie stappen gezet om elkaar te leren kennen en tot een gezamenlijke aanpak te komen voor valpreventie en levensloopbestendig wonen in Elsloo. Toen kwam COVID-19 en werden we stilgezet. Dat duurt nu alweer een paar maanden.

Gaaf om te merken dat de spirit in het netwerk niet is verdwenen. Samen tegen corona – samen voor goede zorg aan de ouderen in Elsloo. We zitten nog middenin de crisis- en tegelijk ontstaat ruimte om dingen weer wat op te pakken. Elkaar live logo Zorgnetwerk Elslooontmoeten als netwerk is nog toekomstmuziek. Maar we verkennen wat er wel kan en hoe we weer kunnen bouwen.
Deze nieuwsbrief is bedoeld om samen te delen: wat was de impact van de COVID-19 maatregelen op ons leven en werk? Hoe gaat het met ons?

We beginnen met enkele ouderen die bij het netwerk zijn betrokken. John Scholten gaf woorden aan de eenzaamheid die hij ziet bij ouderen:

Vanwege de corona heb ik niet veel contacten gehad. Maar ik heb een oud dametje een leuk half uurtje kunnen bezorgen. Bij AH blokkeerde ik een moment een gang, omdat ik iets uit het rek pakte. Ze zei: “doe maar rustig aan, meneer. Ik ben helemaal alleen dus alle tijd. Niemand wacht op mij.” Dus ben ik even met haar gaan praten en heb haar uitgenodigd een kopje thee te drinken. Dat iemand zo eenzaam kan zijn vind ik erg.
Groeten, John Scholten

Voor Jet Lancee en Corry op den Kamp kwamen de vrijwilligersactiviteiten in de Adviesraad van de Gemeente Stein stil te liggen. Deze zijn inmiddels weer opgestart. Lees de Nieuwsbrief verder als PDF >

Meer weten over het zorgnetwerk?
Ga naar www.medischcentrumelsloo.nl of neem contact op via
Bestuur: Loes van Bokhoven, John Snijders, Rob Seerden en Anneke van Dijk

 

Gedeeltelijke herstart activiteiten Dorpsplatform

Het coronavirus heeft nog steeds Nederland in z’n greep. Toch hebben de verantwoordelijke instanties er voor gekozen om weer wat activiteiten mogelijk te maken.
Het bestuur van het Dorpsplatform Elsloo heeft, na overleg met haar medewerkers en toestemming van de gemeentelijke bevoegde instanties besloten om een deel van de aktiviteiten weer op te starten. Wel onder voorwaarden.

Zo zijn de voorwaarden die van toepassing zijn op de horecabedrijven ook bij ons van toepassing. Dat betekent o.a. 1,5 meter afstand houden, hygiënemaatregelen, o.a. ontsmettingsmiddelen op de handen, niet meer dan 30 personen in een zaal, informeren naar de gezondheid van bezoekers etc.

Ook werd gesteld dat het advies voor 70+ ers en mensen met een zwakkere gezondheid zo veel mogelijk thuisblijven is. Verder mogen er geen denkspelen (ook geen kaarten en rummikub) gespeeld worden.

Ontmoetingsmiddagen in het Dorps Ontmoetingscentrum in het Maaslandcentrum elke woensdagmiddag van 13.30 tot 17.00 uur. Begeleid wandelen in groepsverband kan nog niet plaatsvinden.

Verder is op de woensdagmiddag en de vrijdagmorgen Punt 39 weer geopend. Waar u terecht kunt voor de Openbare Boekenkast (gratis brengen en halen van boeken) en op de woensdagmiddagen voor adviesgesprekken met vertegenwoordigers van o.a. PIW, MEE en Mantelzorg e.a.

Voor adviesgesprekken over computer- of laptopgebruik kunt u ook weer op vrijdagmorgen van 10.00 uur tot 12.00 uur terecht in Punt 39.
Op de zaterdagmorgen voor advies over mobiele telefoon- en tabletgebruik, ook van 10.00 uur tot 12.00 uur.

Het cursusprogramma en de overige aktiviteiten kunnen nog niet herstarten. We informeren u wanneer dit wel weer kan.

Redactie

 • Dross de Limpensstraat 4
  6181EJ Elsloo

 • 06.10572675

Voorwaarden & Info

© Pixels & Text Elsloo

Voor het optimaal functioneren van deze website worden cookies op uw computer geplaatst. Daarbij worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.
Door op ‘Akkoord’ te klikken, accepteert u het plaatsen van cookies. Als u cookies weigert, kunt u de website gewoon blijven gebruiken maar dan werken de website of onderdelen daarvan mogelijk niet optimaal.