AELSE ALAAF !

Jan Wilting overleden

Op 23 juli 2020 is helaas Jan Wilting uit Catsop overleden. Jan zou in september a.s. 89 jaar geworden zijn. Wij wensen de familie heel veel sterkte toe met dit verlies.

Jan Wilting was oorspronkelijk uit Spaubeek afkomstig, trouwde met Marie Smeets uit Catsop en ging daar ook wonen. Vanaf het begin was Jan actief in buurtvereniging Catsop en carnavalsvereniging De Sajalaire. In 1960 regeerde hij als Prins Jan III over het Sajelaire-riek.

Ook daarna bleef Jan actief in de carnavalsvereniging: in de Raad van Elf, later als secretaris van de Oud-Prinsen, als opperstalmeester bij prinsenrecepties, als speler in de Aelser Revue. Maar zeker als leider van de decorploeg van diezelfde Revue was hij een stabiel en onmisbaar fundament onder de Aelser Vastelaovend.

Jan was een harde werker, niet alleen voor de carnaval maar zeker ook voor zijn gezin. Naast zijn baan klaarde hij vroeger voor menige Elslonaar een timmer-, verf-, behang- of andere klus.
Zo heeft hij meer dan 40 jaar geleden ook geklust in mijn eerste woning; alle kamers behangen, plafonds witten, kozijnen verven etc. Op enige dag zou hij het plafond in woonkamer komen witten, tenminste dat dacht ik. Ik wilde toch ook mijn steentje bijdragen en toen hij kwam, vertelde ik hem dat ik het plafond alvast had afgewassen. Oh dank je wel zei Jan, maar die had ik gisteren al gewit.... Na een daverende lach ging hij zonder morren weer opnieuw aan de slag... Dat was Jan Wilting ten voeten uit. Jan, rust zacht!

Henk Steevens heeft de eindstreep van het leven bereikt

Op vrijdag 29 mei 2020 overleed op 88-jarige leeftijd Henk Steevens; Alsenaer en Sajelair in hart en nieren. Oud-wielrenner vooral, want dat was zijn grote passie.

Henk had van die guitige ogen die je niet verwacht bij een man van die leeftijd, maakte graag een praatje en was altijd in voor een grapje. Kortom, een aimabel mens. We zullen hem missen.

 making of onthulling3 f8c41153

Henk Steevens bij de opening van het Wielermonument onder aan de Maasberg op 15 september 2019

In 1954 werd Henk prins carnaval bij De Sajelaire in Elsloo; daar is hij zijn hele leven trots op geweest. In 1962 richtte hij de vereniging Oud-Prinsen op waarvan hij tot enkele jaren geleden voorzitter is geweest. In februari 2020 mocht hij zijn 6 x 11 jarig jubileum bij de Sajelaire vieren: niemand in Limburg heeft die mijlpaal eerder behaald bij een carnavalsvereniging...en dat zegt alles over Henk. 

De ex-wielerprof uit Elsloo was tot zijn dood zowel de oudste nog levende Limburgse Tour de Francerenner en de laatst overgeblevene van de Nederlandse ploeg die in 1953 het landenklassement in Frankrijk won. Geïnspireerd als hij was door het optreden van dorpsgenoot Sjefke Janssen was Henk Steevens op het einde van de jaren veertig met koersen begonnen. Niet veel later stapte ook broer Leo op de racefiets. Getweeën sleepten zij menig succes uit het vuur.

Henk Steevens had graag vaker dan die ene keer in 1953 tot de ploeg voor de Tour de France behoord, maar de man uit Elsloo kreeg een jaar later tot zijn grote ontgoocheling slechts een reserverol. Die kwestie en een zware valpartij leidden eind 1955 wel tot een onverwacht vroeg afscheid als actief wielrenner: Henk Steevens koos voor maatschappelijke zekerheid.

Hij was neoprof en slechts 21 jaar toen hij op maandag 11 mei 1953, daags na het Limburgs Kampioenschap op de Cauberg, de uitnodiging van ploegleider Kees Pellenaars kreeg. Steevens was vereerd maar sputterde tegen, want hij vond zichzelf nog veel te jong voor zo'n avontuur. Pellenaars belde dag na dag tevergeefs naar huize Steevens, maar op een dag stapte hij in z'n auto. In de Dorpstraat in Elsloo, waar ouders Steevens een café hadden zorgde Pellenaars met zijn ploegleidersauto voor een ware volksoploop.
Het kinderrijke gezin Steevens was diep onder de indruk van "Den Pel" met z'n dampende sigaar. Pellenaars beloofde gouden bergen en haalde Henk over om mee naar Frankrijk te gaan. Het eerste jaar hoefde hij nog niks te presteren, alleen te leren van zijn ervaren ploegmaten. Hij mocht zelfs kiezen welke ploegmaat hij meenam.... Henk koos voor zijn ervaren dorpsgenoot Sjefke Janssen.

De derde Limburger in de ploeg was Jan Nolten, die in 1952 fantastisch debuteerde. De rest van de succesvolle Tourploeg uit 1953 bestond uit Wim van Est, Wout Wagtmans, Gerrit en Adri Voorting, Thijs Roks, Adri Suykerbuyk en Hein van Breenen.

De Tour van '53 was een martelgang voor Steevens: dag na dag zwaar knechtenwerk, veel tegenslag en op de koop toe een spierscheuring. Henk was niet gewend aan afstanden langer dan 150 km. Hij vocht daardoor elke dag in de achterste regionen voor lijfsbehoud en kwam vaak moederziel alleen binnen. In die tijd waren etappes boven de 300 km heel normaal. In één etappe werd hij toch nog 13e of zo.
In de 6e etappe was het over en uit... helemaal kapot kwam hij een kwartier te laat binnen. Pellenaars keurde hem geen blik waardig. Eenzaam en alleen ging Henk met de trein naar huis.

Een dag later kon ook Sjefke Janssen naar huis, ook getroffen door tegenslag. Twee dagen later won Nolten de etappe Nantes-Bordeaux.
Omdat de ploeg van '53 zo succesvol was, werd Henk wel in tal van huldigingen betrokken, maar het ging niet van harte.

In 1954 maakte hij wel deel uit van de WK ploeg. In 1955 nam Henk nog deel aan de Ronde van Nederland en enkele andere etappekoersen. Maar na een zware val in de Ronde van Spanje -met een schedelbasisfractuur en diverse andere breuken tot gevolg- besloot hij om per direct te stoppen, slechts 24 jaar oud.

Later was Steevens vele jaren succesvol ploegleider bij amateurploegen als Ovis en Driessen Stoffen. Hij had toen o.a. zijn talentvolle broer Harrie in zijn ploeg waarmee hij deelnam aan de Tour de L'Avenir, de Tour de France voor amateurs.
Ook was hij geruime tijd assistent-ploegleider bij het TVM van Cees Priem, ook in de Tour de France. Daarna was het welletjes en ging hij genieten van het leven, van zijn kinderen en kleinkinderen.

De Tour van '53 is alleen nog maar herinnering, waar hij zijn hele leven graag over verteld heeft. Tot op de dag van zijn overlijden, toen hij persoonlijk afscheid heeft genomen van zijn wielerkameraden Wiel Verheesen, Huub Harings en Bennie Ceulen.

Wij wensen kinderen, kleinkinderen, Marieke en overige familie heel veel sterkte toe.

Meer over Henk Steevens op www.wielermonument.nl

Optocht Elsloo 2020

Reportage over de uitgestelde optocht in Elsloo op dinsdag 25 februari 2020. Op carnavalszondag waren zware windstoten en slagregens gemeld, reden om de optcht twee dagen vooruit te schuiven. 

Jammer dat men heeft besloten beelden te schieten 100 meter na de start. Wat later in de route was de sfeer wellicht ten goede gekomen. Het originele geluid is vervangen door een potpouri van Limburgse carnavalsliedjes; waarschijnlijk is het weer veel te harde geluid van diverse wagens hier debet aan.

Prinsen Gallerij Sajelaire Aelse 2020

Prins Roel II

In een vol en enthousiast Maaslandcentrum werd op zaterdagavond 11 januari 2020 Roel Hochstenbach uitgeroepen als Prins Roel II van CV De Sajelaire.

Roel was al lid van de Raad van 11 maar zet nu de kroon op zijn Vastelaovescarrière.

De prins en zijn vrouw Tessa wonen in de Wijngaardstraat. Daar is het tijdens elke optocht al een feestelijke boel, maar dit jaar zal het daar zeker knallen!

Prins Roel II CV De Sajelaire Aelse 2020 


 Senioren Prins Leon I

Op woensdag 15 januari was het Maaslandcentrum het domein van de senioren. Tijdens een goede en gezellige carnavalszitting werd Leon Quix uitgeroepen als Prins Leon ! De nieuwe prins en zijn prinses Margo wonen op de Dr. Poelsstraat.

Leon en Margo 2020


Jeugdprins Cyriel II

In een tjokvol en enthousiast Maaslandcentrum werd tijdens de Jeugdrevue Cyriel van Nuland als nieuwe jeugdprins Cyriel II uitgeroepen.
Cyriel wordt in maart 12 jaar en zit in groep 8 van Kindcentrum Aelse. De prinselijke residentie ligt op de Vinkenhof in Elsloo.

Prinsen en Prinsessen proficiat en maak er 'n mooie tijd van!

Jeugprins Cyriel 2020

 

Nationale bekendheid voor Guus en Anja oet Catsop

Sinds 20 februari 2020 genieten Guus en Anja oet Catsop nationale bekendheid dankzij een artikel in de Vara-gids.

In een groot artikel bericht de gids over de in Limburg gelukkig verdwenen Hollandse carnavalsliedjes en het LVK. En deed onderzoek naar het verschil tussen de Brabantse en Limburgse carnaval en de weerslag daarvan op de liedjes. Hollandse en Brabantse liedjes hebben maar al te vaak een sexuele lading of op z'n minst een dubbelzinnige betekenis. Terwijl men in Limburg meestal zingt over gezelligheid, te laat thuis of.... over 'n schemerlamp. En daar duiken Guus en Anja op.

Guus Anja Varagids 23.02.2020

Lees hier het hele artikel in de Vara-gids >

 

De Sajelaire zoekt leden voor Optochtcommissie

CV De Sajelaire is op zoek naar leden voor hun Optochtcommissie van de jaarlijkse carnavalsoptocht, die komend jaar op zondag 23 februari zal plaats vinden.

photo 1558420034 e98aa2ce8cac

De werkzaamheden vinden die dag plaats tussen 12.00 uur en 18.00 uur en bestaan o.a. uit het aansturen van de wagens bij het opstellen, het begeleiden van de optocht, het regelen van verkeer en het bewaken van de veiligheid van onze deelnemers en toeschouwers langs de kant.

Belangrijke voorwaarde vanuit de gemeente is dat je geschoold wordt als verkeersregelaar. Dit kan online via een cursus met examen en uiteraard helpen De Sajelaire met de aanmeldprocedure.

Mocht je interesse hebben dan kun je contact opnemen met Danny Teunissen via mail: of telefonisch via 06-55777662.

Foto: Evgeni Tcherkasski

Uitslag Leedjes Konkoer en Sajelaire van 't jaar

Het Aelser Leedjes Konkoer 2019 is gewonnen door het zangduo M&M Aelse.

Het duo bestaat uit Ilona de Schwartz en Leon Maas. Beide zijn zeer actief binnen de Aelser Vastelaovend en vierden deze editie ook hun 1x11 jarig jubileum als zangduo. Het is de 1e keer in 11 jaar dat zij ook het ALK weten te winnen en de overwinning was volgens de jury meer dan verdiend. Dit jaar wisten ze te overtuigen met hun plaat “Aelser plat”, binnenkort ook verkrijgbaar via alle officiële verkoopkanalen. 

De Honky Tonky Willie Willie Wonky Showband, vorig jaar nog winnaar es Get jhel sjlechs, werd tweede en de top 3 werd compleet gemaakt door het zangduo Melanie & Claire.

Opvallend was dat duo Ongerhauf geen potten wist te breken. De geruchten gaan dat zij in het diepste geheim de focus hebben verlegd op internationaal succes en daardoor geen juiste voorbereiding op dit ALK hebben weten te creëren. De manager wilt, vooralsnog, geen reactie geven op deze geruchten en verwijst voor het laatste nieuws naar hun website.

De publieksprijs ging dit jaar naar Wim, Sjra en de Kuusje. Deze groep voortkomend uit een vorige winnaar de “Patsj op Boys” pakte deze prijs met hun stijlvol nummer “Es dich get ruuks”.
Het was weer een gezellige, ludieke Aelser aovend in een uitverkocht Trefpunt. De organiserende Sajelaire danken alle artiesten en het Trefpunt voor hun medewerking.

Sajelaire van t jaor

Leon Maas van het duo M & M had sowieso een prima avond want hij kreeg ook nog de versierselen opgespeld als Sajelair van ‘t jaor.
Sajelairinneke van ‘t jaor werd Anouk Paes-Janssen.
Sajelploog van ‘t jaor werd het Maaslandcentrum.

De Patronaatsknöppele - Auwt - LVK finalist 2002

In 2002 behaalden De Patronaatsknöppele uit Elsloo een verdienstelijke 13e plaats op het LVK met hun eigen nummer "Auwt".

Winnaar werd in dat jaar Frans Croonenberg met zijn klassieker "Wie d'r Herrgot Limburg hat gemaak" Hier de volledige uitslag in 2002 >

2Pees - Jeanette

Oet de ouw dwas ! De 2Pees mit Jeanette oet 't jaor 2000. Daonao grwatte hit van de Aelser Zaate Hermeniekes. 

Tilla en Netta met "Knatsj"

Uit de oude doos: Fons Meijers en Ivo van der Bijl met hun carnavalschlager "Knatsj"

Redactie

  • Dross de Limpensstraat 4
    6181EJ Elsloo

  • 06.10572675

Voorwaarden & Info

© Pixels & Text Elsloo

Voor het optimaal functioneren van deze website worden cookies op uw computer geplaatst. Daarbij worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.
Door op ‘Akkoord’ te klikken, accepteert u het plaatsen van cookies. Als u cookies weigert, kunt u de website gewoon blijven gebruiken maar dan werken de website of onderdelen daarvan mogelijk niet optimaal.