Skip to main content
ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.

De bizarre wereld van de mondiale voedselindustrie

  • Afbeeldingen | Bron: MS Designer, VPRO ©
In het vierluik Food for Thought legt documentairemaker Kadir van Lohuizen (1963) de bizarre wereld van de mondiale voedselindustrie vast. Van een koeienstal met airconditioning tot avocado’s die ‘in slaap’ worden gebracht. ‘Ik viel van de ene verbazing in de andere verbijstering.’ (VPRO)

Toevallig gisteravond  op NPO2 de aflevering over China gezien. En inderdaad, je weet niet wat je ziet. Hier worden de boeren gedwongen om in te krimpen, daar moet alles groter en efficiënter. Nederlandse bedrijven participeren en adviseren de Chinese overheid.

Hier wordt alleen maar over stikstof- en mest- en andere reductie gesproken; geen punt in China. De gifspuit wordt zo te zien driftig gehanteerd in de 300.000 kassen in het "Westland" van China.
Fok- en legbatterijen annex slachthuizen voor miljoenen kippen, in plaats van tienduizenden hier. Als je ziet hoe kuikentjes vanuit de broedmachines worden gesorteerd, dan breekt je hart. Mensen tellen er nauwelijks, dus wat moet je voor de dieren verwachten?

Orderpickers in supergroothandels rennen voor hun leven om de online-bestellingen op tijd klaar te krijgen. Dat zullen ook daar niet de best betaalde banen zijn. AliBaba is de "Picnic" van dienst met robotwagens door de steden. Het laatste stuk richting consument wordt met een leger van scooters afgelegd. 

In China had Van Lohuizen ook een dosis geluk: het kostte hem jaren om toegang te krijgen, vooral vanwege de COVID-beperkingen. Maar toen hij eindelijk een visum bemachtigde, was hij verbaasd dat hij geen begeleiding van overheidswege kreeg bij zijn bezoeken aan de fabrieken. In China realiseren ze zich goed dat de toeleveringsketens korter moeten worden: er wordt steeds meer voedsel geproduceerd in de nabijheid van de consument, aan de rand van de steden.

Tegelijkertijd neemt door de groeiende welvaart in China de consumptie van vlees en zuivel toe. Het idee dat we als mensheid minder vlees zouden moeten consumeren, staat nog niet hoog op hun prioriteitenlijst. Jammer voor al die kippen, koeien en varkens.

+ NPO Start "Food for Thought"  ⇢

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien